Blog

Đorđe Đekić: Od potcenjivanja do igrača za poštovanje

Đorđe Đekić

Svi znamo da fudbaleri zarađuju milione, dok u Srbiji imaju cifre mnogo veće za naše uslove. Koliko uopšte zarađuju rukometaši? Kolike su plate igrača u Super ligi Srbije?

Kako je igrati SEHA ligu? Razlika u igranju protiv ekipa iz vrha Evropskog rukometa?

Primer bivšeg igrača Sinđelića Đorđa Đekića daje odgovore na ova pitanja.

Na 1. treningu rukometa ”dominirao”  u fudbalu

Đorđe je od svoje 6. godine trenirao fudbal. Do svoje 11 godine nije ni znao šta je rukomet dok nije dobio priliku da sa svojim ocem pogleda Mini ligu u hali ”Šumice”.

U svom standardnom terminu  subotom ujutru se održavala Mini liga, Đorđe je na nagovor oca otišao da pogleda šta se tu dešava. Zbunjeno je pratio dva terena, veliki broj ekipa i roditelja na tribinama. Posle razgovora njegovog oca sa svojim prijateljem, došli su na ideju da se Đorđe okuša u rukometu zajedno sa njegovim sinom. Već u ponedeljak su zajedno bili na treningu Partizana.

Posle utakmica vikendom, praksa Partizana je bila da se ponedeljkom na treningu  igra fudbal. Đorđe je bio vrlo iznenađen takvim treningom, ali je svoje petogodišnje treniranje fudbala maskimalno iskoristio i novim drugarima pokazao kako se igra.

Već sledećeg dana na novom treningu novi drugari su njemu jasno stavili do znanja kako se igra rukomet. Nije uspeo da se snađe u takvoj  situaciji kod tadašnjeg trenera Partizana Zorana Todića, pa je posle mesec  dana prestao da trenira rukomet.

Uz to trener je smatrao da je bolje da se ipak drži ”njegovog” fudbala.

U Ceraku upoznao novu dimenziju rukometa

Iako je dobio lekciju igrača Partizana i savet trenera, želeo je da proba još jednom rukomet u nekom bližem klubu. Mali klub sa samo 2 generacije dece uz mladog trenera Srđana Kontića dobio je novog člana u vidu bivšeg igrača Partizana. Đorđe je na treninzima video da je isti nivo sa ostalom decom, što mu je jako prijalo.

U to vreme interesovanje za fudbalom mu je opalo, izbegavao je treninge što se ocu uopšte nije svidelo. Novu dimenziju rukometa koju je video u Ceraku je bila jača od šestogodišnjeg treniranja fudbala. Na Mini ligi je postigao i svoje prve golove, pa su se snovi o datim golovima na gol 7,32 m x 2,44 m(fudbalski gol), smanjili na 3 m x 2 m(rukometni gol).

Počeo je da uživa u dinamičnosti rukometnog sporta i atmosferi koja je vladala Mini ligom. Prijateljstva u klubu su rasla, po ceo dan je umeo sa svojim drugarima da provodi kod kuće i da igraju rukometne penale. Domaći teren Ceraka su zajedno pripremali, tako što su farbali linije terena škole ”Ujedinjene nacije”. Na taj način stvaralo se zajedništvo koje je počelo sve više i više da pobeđuje.

Đorđe Đekić
U Spartaku

Otac mu je oslonac

Đorđev otac je igrao rukomet, pa mu je kod kuće pokazivao neke stvari da vežba. Prvo Đorđe je kao mali bio slabašan u odnosu na ostalu decu, pa mu je otac napravio šipku u sobi da radi zgibove i propadanja. Tek posle 20 dana, Đorđe je uspeo da uradi svoj prvi zgib.

Pokazivao mu je osnovne finte u rukometu, koje je doveo tehnički do savršenstva. Radio je i vežbu da sedne na pod i baca loptu na kauč tako da mu ruka ide pravilno. Namotavanje flaše ili tega mu je dosta pomogla za ruke.

Preko leta odlazili su u školsko dvorište da Đorđe nauči da bolje izvodi penale, vežbajući razne šuteve.

Na svaki trening u Ceraku je dolazio otac da posmatra, pa je umeo da pomogne mladom treneru tada. Nakon par treninga, dobio je poziv kluba da bude trener i trenira mlađe. On je to rado prihvatio, a posle raspada kluba prešao je u Junior gde i dan danas radi. U pitanju je Ljuba Đekić.

Đorđe Đekić
iz skok šuta protiv Vojvodine

Zasenio je čak i Todića

Sećate se onog trenera sa početka u Partizanu koji mu je savetovao da se drži fudbala?

Taj isti trener je kasnije prešao u Sinđelić i pokušavao je da dovede Đorđa u klub. Na razne načine je pokušavao, preko leta je trener Todić organizovao treninge gde se svakog dana radilo po 2 sata na kojima su bili prisutni Radivojević, Zdravković, Dragutinović, Stojanović. Ukoliko ne znate ko su ovi igrači, kliknite na njihovo prezime da vidite ko su.

I pored tih treninga Đorđe je želeo da sa svojim klubom napravi neki uspeh. Kada su zajedno na turnirima učestvovali Sinđelić i Cerak, trener Todić je Đorđa zvao u svoju sobu i zadirkivao ga da pređe u Sinđelić.

Na raznim turnirima sa Cerakom mu je falilo jedan korak od uspeha, a najbliži je bio na prvenstvu Srbije za 93′ godište u Nišu. Čak ni pobeda nad Partizanom nije bila dovoljna. Posle tog 4. mesta, silno je želeo da ostvari neki uspeh i na kraju je rešio da prihvati poziv Todića.

U Sinđi potpisao prvi ugovor

Odmah pri dolasku u Sinđelić, Đorđe je potpisao svoj prvi ugovor. Već u prvim danima u klubu je osvojio i 1. mesto na turniru ”Trofej Sinđelić”.  Nedugo zatim u klub su stigli iz Partizana Vanja Ilić i Nemanja Bojičić koji je bio 3. pivotmen u crno belom dresu. Ukoliko ne znate ko su ovi igrači, kliknite na njihovo ime i prezime da vidite ko su.

Na pripremama na Goču trener Todić je bio izuzetno bio nezadovoljan partijama svojih pulena, pa ih je često ”nagradio” kaznama. Bilo je i trenutaka gde je igrače bilo toliko sramota, da su sami sebe kaznili i otišli na veliko brdo Goča da trče. Od tog trenutka se upalila mašina koja je kasnije samlela sve pred sobom.

I pored ubedljivih pobeda i po 20 razlike u ligi, zbog granice trenera da ekipa primi manje od 17 golova na utakmici koje nisu bili ispoštovane, po završetku utakmice su bili kažnjeni.

Rezultat svih tih napora je došao na naplatu na prvom ozbiljnom međunadnom turniru u Brčkom. Tada je ekipa Sinđelića dobila poziv da umesto PPD Zagreba, učestvuje na turniru totalno besplatno. Poverenje organizatora turnira je bilo opravdano, Sinđelić je osvojio turnir pobedivši ekipu Celja dva puta na turniru.

Finale za 92′ na nivou Super lige

Na prvenstvu Srbije u Apatinu za 92′ godište Sinđelić je u finalu igrao protiv Jugovića. Pred samo finale Đorđe i njegovi saigrači su se kladili sa Stefanom Ilićem iz Jugovića u gajbu piva ko će osvojiti prvenestvo. Igrači Jugovića su bili sigurni u pobedu čak 10 razlike. Vodili su celu utakmicu, ali se Sinđelić nije predavao.

U produžetku je Sinđelić 3 minuta do kraja gubio 3 razlike, pa je trener Todić razočaran seo na klupu. To su igrači na terenu osetili i svojom igrom naterali ga da ponovo ustane kada su izborili penale. Todić je imao ogromno poverenje u svoj tim, da je čak igraču Sekuliću dao da izvede penal koji nije ulazio u igru u tom finalu.

Svi igrači Sinđelića su postigli gol, dok je baš Ilić iz Jugovića bio tragičar.

Finale Sinđelić – Jugović 35:34

Evropska kruna kao šlag na tortu

Posle titule u Srbiji, na red je došao najveći turnir u Evropi za mlađe kategorije.  Pre turnira 15 dana je bilo mukotrpnog rada pre svega odbrane 3:2:1. Do najsitnijeg detalja se vežbalo, kako bi se krunisala sezona na najbolji mogući način. U grupi su redom padale sve ekipe, a onda su došle i velike prepreke.

Čak i teorija da se jedna ekipa ne može pobediti na istom turniru je razbijena. Posle pobede u grupi, Sinđelić sa dosta muka pobedio Dubravu Zagreb. Utakmicu ¼ finala možete pogledati ovde.

U ½ finalu je pobeđena ekipa Ajaksa iz Kopenhagena, Utakmicu ½  finala možete pogledati ovde.

Veliko finale igrano je pred punom dvoranom sa predstavljanjem igrača na početku. Kad je trener Todić osetio da može da se slomi otpor ekipi IFK Ystad, vikao je glasno: ”Daj gol daj gol, sad je potreban gol”. Đorđe motivisan reakciom trenera postigao je gol i uzvratio: ”Evo ti gol, evo ti gol”. Na taj način je slomljen otpor Šveđana i ostvaren veliki uspeh.

Finale Sinđelić – IFK Ystad

Kada su posle finala umorni šetali gradom, Đorđe se dobro seća rečenice trenera Miće Kolješčića: ”Todiću, ovi će biti igrači”!

U  1. timu neverovatno fizički napredovao

Sigurno jedno od najtežih leta u svom životu je imao na pripremama za 1. tim. Treninzi su bili svako jutro od 8 prvo teretana, pa trčanje. Đorđe je morao da ustane u 6 što mu je jako teško palo. A tih dana se i prvi put ”upoznao” sa teretanom. Posle je dolazio kući umoran, nije mogao da odlazi na bazene ili Adu, jer ga je čekao i trening posle podne u Šumicama trčanje.

Kod trenera Lakića je fizički ojačao i stasavao u sve boljeg seniorskog igrača. U Sinđeliću je zaradio i svoj prvi novac, premiju za ulazak u višu ligu u iznosu od 6 000 dinara. Dobre partije čule su se do Padinske Skele, pa je igrao na dvojno za PKB koji je bio u Super Ligi Srbije.

U PKB nije bilo puno prostora za njega, ali na utakmici protiv Kruševca je bilo dosta povređenih igrača. Na toj utakmici je dobio šansu i postigao je 4 gola. U tom trenutku je osetio da može da se nosi sa Superligaškim igračima.

U Moravi dobio pravu šansu

Ljudi iz Morave očigledno nisu zaboravili dobre partije Đorđa kada su Sinđelić i Morava bili u istom rangu takmičenja. Posle isteka ugovora sa Sinđelićem, Đorđe je u Velikoj Plani potpisao ugovor na 2 godine za platu od 35 000 dinara. Uz to dobio je i stan na korišćenje.

Kod trenera Milojevića  vrlo brzo se izborio za mesto startnog srednjeg beka i priliku da pokaže šta zna protiv iskusnih superligaških igrača. Na treninzima i utakmicama je uvideo razliku u kvalitetu niže lige i Super lige, da se uz bolje igrače tera na bolje igre uz koje dolazi i napredak.

Stekao je potpunu afirmaciju u Moravi.

Već posle godinu dana u Velikoj Plani stizalo je interesovanja Crvene Zvede, Partizana i Spartaka. Đorđe je uz dosta razmišljanja razmatrao sve ponude gde bi najviše igrao, dobijao redovno platu i imao dobru atomosferu sa saigračima.

Subotica idealna destinacija za rukometaša

Izbor je pao na Spartak iz Subotice. Dobio je dvogodišnji ugovor za platu od 600 evra. Uz to živeo je na početku u hotelu sa  6,7 saigrača i dobio obroke u najboljem restoranu u Subotici.

Sve što mu je obećano bilo mu je i ispunjeno.

Što se tiče kvaliteta rukometa, popeo sa na viši stepenik. U prvoj godini u Spartaku je postao vicešampion države i izborio SEHA ligu sledeće sezone. Ako ne znate šta je SEHA liga, pogledajte ovde.

SEHA ”svetlosne godine” ispred Super lige

U SEHA ligi imao je prilike da igra protiv klubova koji su u samom vrhu Evropskog rukometa kao što su: Vesprem, PPD Zagreb, i Vardar. Osetio je sjajnu organizaciju samo lige gde im je organizovano slikanje pred sezonu, intervjuji i prvi put je odlazio na utakmice gostovanja avionom.

Prvo je osetio mnogo jači tempo samog rukometa, već posle 5 minuta prve utakmice protiv Meškov Bresta je ostao bez daha. Hala puna navijača i zidovi nacrtani igračima, predstavlja mesto gde se živi za rukomet. Za Meškov nastupa naš reprezentativni pivotmen Rastko Stojković. Sve velike igrače koje je gledao na TV, video je uživo i imao priliku da se odmeri sa njima. Za takvo velike utakmice posle par teških partija, promenio je totalno pristup, dobio je više motiva i stekao poverenje u sebe kada je shvatio da su i to ljudi od krvi i mesa. Ako ne znate ko je Stojković, kliknite na njegovo ime i prezime.

Momir Ilić pomagao igračima Spartaka

Nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije, Momir Ilić je na početku svoje karijere nastupao za Fidelinku iz Subotice. Ako ne znate ko je Ilić, kliknite na njegovo ime i prezime.

Kada je Spartak gostovao u Vespremu, Ilić je sve igrače dočekao i častio ih pićem. Svakom kome su trebale nove patike, dobio je od Momira bez bilo kakvog pogovora.  Osim finansijskog dela, delio im je rukometne savete i objasnio kako je u velikom klubu kakav je Vesprem.

Đorđe Đekić
Protiv Vesprema

Trnovit put u reprezentaciji

Mnogo teških trenutaka je doživeo u reprezentaciji dok nije dobio ozbiljnu priliku. Bio je na širem spisku kadetske reprezentacije, ali ne i putnik na Evropsko provenstvo u Crnoj Gori .

Toliko je bio nezadovoljan atmosferom i načinom rada selektora Jokanovića, da se na jednom skupu reprezentacije nije pojavio niti javio.

I pored takvog postupka, bio je pozvan kod selektora Dragićevića. Nije imao puno prilika, ili je ulazio u igru po par minuta ili nije ni ulazio u igru. Osećao se kao da je tu da popuni broj za trening, s obzirom da je na treningu igrao čak i desno krilo.

Na turniru pred Svetsko prvenstvo u Bosni, bio je pozvan kao 3. srednji bek. Iako se jedan od bekova povredio, nije dobijao šansu. Protiv Brazila Srbija je gubila oko 5 razlike, a selektor mu je rekao: ”Oćeš i ti da uđeš da još više upropastiš rezultat”. Đorđe je iz inata rekao da hoće i ušao u igru.

Posle svih omalovažaavnja koje je istrpeo, želeo da pokaže svoje pravo lice. Nikom nije ni davao loptu, svojim individualnim kvalitetom je do kraja utakmice Srbiji obezbedio nerešen rezultat. Selektor iako nije planirao da ga vodi na prvenstvo, posle ovakve partije je promenio mišljenje.

Na samom prvenstvu počelo je starom pričom. Na početku nije ulazio u igru, ali je dobio sve više i više šanse koje je iskoristio na pravi način. Postao je jedan od lidera juniorske reprezentacije, pred 4 500 ljudi u Banja Luci.

Na tom prvenstvu je bio naravno i njegov otac kao podrška sa tribina koji zbog finansijske situacije noći prespavao u svom kombiju. Koliko je otac bio srećan njegovim partijama, da mu je pozlilo na prvenstvu, posle je bilo sve u redu sa njim.

U 2. fazi prvenstva protiv Holandije, Đorđe je vratio Srbiju rezultatski u igru posle zaostatka od 5 razlike. 5 sekundi do kraja, imao je prodor sa levog beka i šut za nerešeno, ali nažalost golman Holandije mu je odbranio i Srbija je završila takmičenje. Posle takve propuštene prilike, bilo je mnogo tuge u Đorđevim suzama.

Đorđe Đekić
U reprezentaciji

Za sam kraj 

Prednost biti rukometaš je upoznavanje ljudi za ceo život i druženje sa njima posle pobeda i poraza.

Mane su mnogo potcenjivanja, za malo navca traže maksimum od tebe, treneri broje svaku tvoju grešku i ne gledaju ti kroz prste iako si odigrao 10 utakmica dobro pre toga.

Poruka svim mladim rukometašima za sam kraj:

Nikako odustajati na prvoj prepreci koja vam se nađe na putu, a biće ih jako puno. Uživajte na terenu u rukometu i ne obazirajte se mnogo na rezutat, to će kasnije doći, bitno je da si srećan na terenu. Nezapostaviti obrazovanje, dosta čitanja pomaže da se na terenu brže i bolje razmišlja.

Postoje momenti u porazu gde ima nepravednog svalivanja krivice i da često možete osećati nepravdu na svojoj koži, ali da to mora da se istrpi i postanete jači.

Povezane vesti